.

.

Yavru Kedi Bakımı

Yavru kedi bakımı bolca vakit, ilgi ve sabır gerektirir. Eğer hazırsanız, bu güzelliklerin sizinle geçireceği vakti nasıl verimli olarak kullanabileceğinizi anlatmaya başlayayım.



Yavru kediler bedensel gelişimlerini tamamlayabilmek, bağışıklık sistemini geliştirebilmek, sosyal iletişimi sağlayabilmek, tuvalet ve mama eğitimini almak için annelerine ihtiyaç duyarlar.






Yavru kediler doğumdan itibaren yaklaşık olarak iki ay boyunca annelerini emerler. Bağışıklık sistemini geliştiren ilk antikorları emdikleri ilk süt ile vücutlarına alırlar. Ayrıca anne sütündeki yüksek ham protein ve ham yağ oranı yavruların vücut kondüsyonlarının düzenli olarak gelişmesine katkı sağlar.







Anne kediler aynı zamanda yavrularının tuvalet ihtiyacını karşılar ve onlara ilk kum eğitimini de verirler. Doğumdan sonraki ilk bir ay boyunca anne kedi yavrularının idrar çıkış bölgelerini ve anüslerini yalayarak onları uyarır ve dışkılama ve idrar boşaltımını sağlar. Emme eyleminden yaklaşık bir saat sonra yapılan bu işlemler sayesinde yavru kediler dışkılamayı ve idrar boşaltmayı öğrenir. Aynı zamanda yavru kediler
ayaklarının üstüne kalkıp yürüyebilmeye başladıkları zaman anne kedi tarafından kedi kumuna götürülerek tuvalet eğitimi alırlar.




Anne kedilerin yaptıkları bunlarla da sınırlı kalmaz. Yavruları kendi çevresinde tutarak doğum anından itibaren ortam sıcaklığını kendi vücut sıcaklığı seviyesine çeker ve yavru kedilerin bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar. Yavru kedileri her gün yalayarak temizler ve tükrük bezlerinde üretilen antibakteriyel tükürük sıvısının yavruları temizlemesini sağlar. Yavrular ilk olarak anneleri ile oynamayı öğrenir ve anneleri tarafından sosyalleştirilirler. Diğer kediler ile olan ilişkilerinin temeli anne ile olan ilişkiye dayanır.








Anne kediler yaklaşık iki ay sonra, yavrular tamamen memeden kesildikten, kuru mama yemeye başladıktan ve hareketli hale geçtikten sonra yavrularını korumaya devam ederler. Ama onlar için annelik içgüdüsü ilk üç ay devamlılığını sürdürür. Üçüncü aydan sonra yavru kediler anne kedilerin gözünde evin içerisinde anlaşılabilen sıradan kediler haline geçer.





Eğer, annesi ölmüş ya da annesi tarafından reddedilmiş bir yavru kediye bakacaksanız, öncelikle anneye olan ihtiyaçlarını sizden gidereceğini bilmeniz gerekir.







* Öncelikle, beslenmesi için, yavru kediler için özel olarak üretilmiş, eczanelerde satılan kedi sütü tozlarını ya da mama tariflerini kullanabilirsiniz. Yavru kedilerde laktoz intoleransı olabileceği için kedi sütü tozları daha sağlıklı olmakla birlikte anneden ağız sütünü almış ve bir süre emmiş yavrular için özel karışımları da verebilirsiniz.





Beslenmesini düzgün sağlayabilmek için, özellikle eczanelerde satılan kedi biberonlarına ihtiyacınız olacaktır. Eğer biberon bulamıyorsanız iğnesi çıkarılmış bir şırınga da kullanabilirsiniz. Özel kedi sütü tozlarının üzerinde kullanım aşamaları yazmakla birlikte eğer karışım verecekseniz öğün başına verilecek miktar haftalara göre değişir. Verilecek olan sütün mutlaka ısıtılmış olması gerekir. Sütü ısıtmak için biberonu ya da şırıngayı sıcak su dolu bir kapta dışı ısınana kadar bekletebilirsiniz. Yavru kedilerin günlük öğün sayısı kaç haftalık olduklarına göre değişmektedir. Bir haftalıkken 2 saatte bir 15 ml, 2 haftalıkken 4 saatte bir 20 ml ve 3
haftalıktan sonra 6 saatte bir 30 ml süt verilmelidir. Sütün sıcaklığını elinizin dışına bir kaç damla damlatarak kontrol edebilirsiniz. Süt verimi sırasında baş, baş parmakla desteklenmeli, biberon ağza 45 derece açı ile tutulmalıdır. Emme işlemi sırasında yavrunun başını yumuşakça tutmaya özen göstermelisiniz. Doyduğu zaman ayakları ile şırınga ya da biberonu ittirir ve ağız kenarlarında baloncuklar oluşur. Yavru kedilere çok fazla mama verilmemeye dikkat edilmelidir. Bu ishale ve mide bağırsak problemlerine sebep olabilir.





* Yavru kedilerinizi 4 - 6 haftalıkken yavaş yavaş kuru mamaya geçirebilirsiniz. Kuru mama öncelikle bir hafta boyunca yarı süt yarı suyla ıslatılmış olarak verilmeli ve süt oranı gittikçe azaltılmalıdır. Bu işlem sırasında
yavrunun yeme miktarı mutlaka kontrol edilmeli ve yemek sürekli olarak hazır bulundurulmalıdır.







* Önemli bir diğer konu da dışkılama ve idrar boşaltımıdır. Beslenme yaptıktan sonra yavru avucun içinde nazikçe sırt üstü yerleştirilmeli, baş parmak ile kafa desteklenmeli ve hafif ıslak bir pamuk ile anüs bölgesine nazikçe masaj yapılmalıdır. Yavru dışkısını da idrarını da bu pamuk üzerine boşaltacaktır. Üçüncü haftadan yani yavru ayaklandıktan sonra kum eğitimi ise şöyle verilmelidir. Yavru dikkatle gözlenir ve tuvalet pozisyonu yani arka bacaklar yerde, kuyruk bacakların arasından çekilmiş olarak görüldüğü zaman alınıp kuma konulmalıdır. Yavru bir süre sonra kendiliğinden kuma gitmeye alışacaktır. Kum eğitimi sırasında yavru
özellikle dikkatinizi çekmek için kıyafetlerin, halının ya da yatağın üzerine idrarını ya da dışkısını yapabilir. Bu olay görüldüğü zaman çok sert tepki vermemek ve dışkıyı kuma bırakıp yavru ile ilgilenmek önemlidir. Sert tepkiler bu boşaltımın daha sıklaşmasına ya da kediniz erişkin olduğunda dahi size kızdığı zaman aynı hareketi yapmasına neden olabilir.


* Yavru kediler dış ortamdaki değişikliklerden çok kolay etkilenebilecek bir metabolizmaya sahiptir. Bu yüzden yavrunun bulunduğu bölge her gün temizlenmeli, mutlaka sıcak tutulmalıdır. Yavru kedinin vücut sıcaklığını mümkün olduğunca stabil tutabilmek için kaldığı yeri havlular ile destekleyebilir, kutusunu kaloriferin yakınına koyabilir ya da yaşayacağı ortamı ısıtabilirsiniz. Kedi evinin içine 3 - 4 saat ara ile havluya sarılmış sıcak su torbası koyabilirsiniz. Bu yavru kedinin vücut sıcaklığını normal seviyede tutacaktır. Yavru kedileri banyo, bodrum gibi nemin yoğun olduğu ortamlarda tutmak onları hem sistemik hastalıklara hem de akciğer hastalıklarına karşı korunmasız ve açık hale getirecektir.




* Yavru kediler sizi annesi olarak göreceği için sosyal olayları da sizinle birlikte geliştireceklerdir. Sizinle uyumak istemesi, uyurken size sokulması, oyun oynaması, ellerinizi ya da parmaklarınızı kemirmesi, sürtünmesi ve sevgi ihtiyacı doğaldır. Siz yavruya ne kadar sevgi dolu ve yakın davranırsanız yavru da büyüdüğü zaman o denli uyumlu ve sevgi dolu olacaktır.






* Yavru kedileri mümkün olduğunca steril bir ortamda tutmak, biberonunu her yemekten sonra yıkamak, ortamı temiz tutmak ve yavruya nazik yaklaşmak çok önemlidir. Yavru kedilerin kemik gelişimleri ilk altı hafta boyunca çok duyarlı, kemikleri fazlasıyla ince ve kırılgan yapıdadır. Sevmek için elinize aldığınızda mutlaka iki el içerisinde tutulmalı, bir el sırtı bir el başı desteklemelidir. Yavru kedileri ilk sıra aşıları bitmeden dışarı çıkartmamak çok önemlidir.




Yavru bir kediye bakmak nezaket, sevgi ve hoş görü gerektiren bir olaydır. Bir yavrunun hayatını ellerinizde bulundurmanın ve onun büyümesini izlemenin keyfini dilediğince sürmeniz dileğiyle...


Sevgilerimle.

Nilze.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template