.

.

Kediler İçin Yaz Mevsimi


 Bahar mevsimi ile birlikte tüm doğa uyanmaya başlar. Kedilerimiz de bu sıcak havaya uyum sağlamak isterler. Bunun için vücutlarında bazı değişiklikler meydana gelir.


Tüy dökülmesi;


 Özellikle uzun ve orta tüy yapısına sahip ırklarda bahar mevsiminin sonundan, mayıs ayının başından, itibaren tüy dökümü artmaya başlar. Bu kedilerimizin sıcak havalara adapte olmasını kolaylaştırır. Tüy dökülmesi ile birlikte yaza uygun daha kısa ve ince tüyler çıkar.

 Kediler, D vitaminini güneşlenirken derilerinden ve tüyleri üzerinde kalan ultraviyole ışınlardan alırlar. Kış mevsimi içerisinde güneş ışınları çok yoğun olmadığı için tüyleri üzerinde kalan ultraviyole tabakadan yalanarak bu ihtiyacı karşılarlar. Fakat, yazın yeterli güneş ışığı bulunduğu için tüylere çok fazla ihtiyaç olmaz ve vücutlarıyla birebir temas eden güneş ışını yeterli D vitaminini karşılar.

 Aynı zamanda tüyler vücut sıcaklığının ayarlanmasında da yardımcı olur. Kedilerin deri altı yağ tabakası çok kalın olmadığı için uzun ve kalın tüyleri onları soğuğa, yağmura ve kara karşı korur. Yazın hava yeterince sıcak olduğu için bu uzun ve kalın tüylere ihtiyaçları kalmaz.



Yemek yemede azalma;


Kedilerin metabolizma hızları bahar başında artar ve havalar tamamen ısınmaya başlayınca yavaşlamaya başlar. Çok fazla hareket etmeyen, daha çok şekerleme yapan ve dinlenen kedilerimizin enerji ihtiyacı düşeceği için yeme miktarında belli bir azalma gözlenebilir. Aynı zamanda su içme ihtiyaçları artacaktır çünkü kedilerde ter bezleri yalnızca patilerde bulunur. Sıcak havalarda dillerini dışarı çıkararak oluşan su kaybı sayesinde vücudu dengelerler. Yaz döneminde kedilerimiz için her zaman taze ve hafif soğuk su bulundurmak önemlidir.



Hareketsizlik ve fazla uyuma;


Sıcak havalarda vücudun her hareketi daha fazla sıcaklık yaratacağı, kedilerimizin tüyleri ne denli kısa olursa olsun vücudu kaplayan ter bezleri bulunmadığı ve terleyerek serinleyemedikleri için hareketlerini mümkün olduğunca azaltmaya çalışırlar. Bu yüzden kedilerimizi yaz boyunca uyuyor, dinleniyor, yalanıyor ya da güneşleniyor olarak görmek mümkündür. Sizin sesinize ya da çağrılarınıza cevap verip sizinle normal şartlarda ilgilenirler fakat kendilerine ait zamanda uyumayı tercih edeceklerdir.



Dışarı çıkma isteği;



Ev içerisi ne kadar iyi havalanırsa havalansın kedilerimiz sürekli sirkülasyonu olmayan havadan bunalırlar. Çünkü, ısınan hava ağırlaşır ve soluk almayı güçleştirir. Bu yüzden özellikle çok sıcak günlerde kedilerimiz dışarı çıkma isteği gösterebilirler. Evin havalandırmasını düzenli yapmak bu isteğin önüne geçmenizi sağlayabilir.

Aynı zamanda kedilerimizde çok sıcak havalarda serinlemek için dilleri dışarıda ve sık nefes alma görülebilir. Fizyolojik bir durumdur ve özellikle geceleri hava serinlediğinde bu hareketin oldukça az sergilendiği görülür.



Yeşil ot ya da kedi nanesine düşkünlük;



Özellikle yaz başından itibaren görülen bu yeme isteğinin sebebi, kedimiz yalandığı zaman yuttuğu ve kusarak ya da dışkıyla atmaları gereken tüy toplarıdır. Yaz aylarında tükürük ile vücutlarını serinletebilen ve temizlenen kedilerimizin midesinde daha fazla tüy toplanacaktır. Yeşil otları yemek bu otların toplanmasını sağlar ve kusarak atılmayı kolaylaştırır. Bu sırada zehirli bitkiler ile temasta bulunmamasına özellikle dikkat etmek gerekir.




Kedilerimizin vücudu tüylerle kaplı dostlarımız olduğu ve bizim kadar değerli birer can olduğu unutulmamalıdır. Yalnızca evimizde yaşayan kedilerimiz değil sokakta yaşayan kedilerimiz de bizim dünyamızı güzelleştiren varlıklardır.


Bu güzelliği koruyabilmek adına, yaz boyu evimizin önünde bir kap su bulundurmayı unutmayalım lütfen :)


Sevgilerimle.


Nilze.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template