.

.

Devon Rex Kedileri

Devon Rex'lerin kökeni İngiltere'nin Devonshire bölgesine dayanmaktadır. 1960lı yılların başında diğer Rex ırklarından farklı olarak daha iri kulaklı, sert tüylü ve küçük başlı Rex'lerin varlıkları tespit edilmiş ve sınıflandırılmıştır. Böylece 1993 yılında Devon Rex ırkının varlığı resmi olarak kabul edilmiştir.



Devon Rex ırkı kediler sevecen, oyuncu, diğer hayvanlarla ve çocuklarla iyi anlaşabilen, ilgi isteyen kedilerdir. Uzun süre yalnız bırakıldıklarında depresyona girebilirler. Apartman hayatına rahatlıkla uyum sağlayabilen kedilerdir. Doğumlarından yaklaşık altı ay sonra olgunluğa ulaşabilen Devon Rex'ler diğer hayvanlarla oyun oynamaya bayılırlar. Oldukça uyumlu ve ilgili kedilerdir. İlgi isteklerini ilgi göstererek belli ederler, bu sebepten ötürü sahipleriyle aralarında yakın bir bağ oluşur. Oldukça sadık kedilerdir.


Spesifik bir vücut rengine sahip olmayan Rex'lerin renk skalası oldukça geniştir. Vücutlarının genelini kaplayan tüyler orta uzunluğa sahiptir. Yüzde bulunan tüyler vücut tüylerine göre daha kısa ve sert bir yapı gösterir. Aynı zamanda kulak içerisinde bulunan kıvırcık tüyler, normalden daha kısa bıyıklar ve göz üstündeki kıllar yalnızca bu ırka özeldir. Bıyıkları da kulak içerisindeki tüyler gibi kıvırcıktır.



Göz ve kulak yapıları onları diğer ırklardan ayıran önemli iki spesifik özelliktir. Kulakları yüze göre oldukça büyük ve üçgen biçimle ve hafifçe sivri uçlara sahiptir. Genişleyerek biten kulak köklerinde kıvırcık ve sık tüyler bulunmaktadır. Geniş, iri, oval ve parlak gözlere sahiptirler. Gözlerin renk skalası da oldukça geniştir.

Devon Rex ırkının bir diğer önemli özelliği de kıvrımlı ve sarkık deri yapısına sahip bir boyun bölgesine sahip olmalarıdır. Sphynxler gibi kıvrımlı bir deriye sahip olmalarına rağmen bu derinin yalnızca boyun bölgesinde kalmasıyla benzer diğer ırklardan ayrılırlar.


Yaklaşık 2.5 ila 4 kilo arasında değişen düzenli yapıya sahip bir vücutları vardır. Bebekliklerinden itibaren oldukça oyuncu bir yapıya sahip oldukları için vücut kondüsyonları iyidir.


Vücudu kaplayan kıl yapısı ince olduğu için kedi tüyüne alerjisi olan kişilerde daha az tepkime gözlenmiştir.


Kulakları iri olduğu için kulak enfeksiyonlarına oldukça dikkat edilmelidir. Vücudu kaplayan tüy yapısı ince ve sert olduğu için de soğuk havalarda enfeksiyon kapma ve üşütme riskleri daha yüksektir. Genetik olarak  ise kalça displazisi ve patella kayması rahatsızlıklarının oluşma riski oldukça yüksektir.



Eğer tüy problemi olmayan, hareketli, sevecen, sadık ve diğer hayvanlarla anlaşabilen bir ev kedisi isterseniz, Devon Rex ırkı tam size göredir. Sizinle birlikte uzun, eğlenceli ve sevgi dolu bir hayat yaşayacaktır.

Sevgilerimle.

Nilze.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template