.

.

Sphynx Kedileri




Sphynx'ler kedi dünyasının ender  bulunan üç tüysüz kedi ırkından birisidir. Genetik mutasyonlar sonucunda elde edilmiş olan Sphynx'lerin çıkış merkezi Toronto, Kanada'dır. İlk olarak 1966 yılında, tüysüz doğan yavruların diğer yavrulardan ayrılıp mutasyonlara uğratılarak çoğaltılması ile ortaya çıkmışlardır. Hayvan dünyasında bulunan tüysüz mutasyon örneklerinden biridir.








Sphynx'ler oldukça uysal ve çekingen bir görünüşe sahip olmalarına rağmen oldukça sevecen ve oyuncu bir yapıya sahiptirler. Sevecen ve cana yakın kişilikleri sayesinde yeni tanıştığı herkesin mutluluğunu sağlarlar.







Sphynxler başlı başına spesifik kedilerdir. En önemli özelliklerinden birisi deri ve tüy yapısıdır. İlk doğdukları anda çok hafif vücut tüylerine sahip olan Sphynx'ler büyüdükçe bu tüyleri de kaybederler. Kulakları, yüzleri ve patileri dışında tamamen tüysüz bir yapıya sahip olan bu ırkın vücutları dokunulduğu zaman süet hissi uyandırır. Normalde bıyıkları bulunmaz fakat bazı yavrularda bıyık bölgesinde kısa ve hafif bir kaç tüy bulunabilir. Deri yapısı da kendine has olan Sphynx'lerin vücudun her yerinde ve özellikle boyun bölgesinde sıkı kıvrımlar oluşturan sarkık bir derileri vardır. Derileri hafif pigmentasyonlar taşıyan beneklere ve madalyon şeklindeki daha koyu bölgelere sahiptir. Vücutları her renkte olabilir.







Yüz yapıları da kendine özgü olan bu ırkın iri, geniş ve sivri uçlu kulakları bulunmaktadır. Burun belirgin biçimde kıvrımlı, gözler hafifçe çekik olmakla birlikte ağız yapıları da öne doğru çıkıktır. Çene yapısı düz,
kemikli ve oldukça güçlüdür.


Vücut yapıları orta büyüklükte ve düzenli olmasına rağmen kıvrımlı ve sarkık derileri sebebiyle ince ve hafif biçimsiz bir görüntüye sahiptirler. Bacaklar orta uzunlukta ve incedir. Patiler irice ve uzun bir yapıya sahiptir. Kuyruk ise belirgin biçimde uzun ve incedir.









Sphynx'ler özellikle tüyleri fazlasıyla kısa olduğu için özel bakım ve ilgi isteyen kedilerdir. Özel losyon ve jeller ile haftada bir yıkanması gerekir. Ciltleri ortada olduğu için tarama eylemi derilerine zarar verebilir. Bunun dışında sağlıklı bir metabolizmaya ve oyuncu bir yapıya sahip olan Sphynx'ler düzenli bir beslenme düzenine sahip olmak isterler.







Sphynx'ler özellikle kedi tüyüne alerjisi olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Sphynx'ler aynı zamanda diğer hayvanlar ve çocuklar ile oldukça uyumlu anlaşabilen canlılardır. Enerjik ve sevecen yapıları ile kendilerini kabul ettirme ve yüksek uyum sağlama özelliğine sahiptirler.








Tüysüz, ilgi ve şefkat isteyen, enteresan görünümlü, oyuncu, zeki ve uyumlu bir kedi arıyorsanız, Sphynx ırkına içinizdeki tüm sevgi ile yaklaşmanızı öneririm.


Sevgilerimle.

Nilze.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template